Νεφροπροστασία

Κάθε χρόνο οι ασθενείς που εντάσσονται σε αιμοκάθαρση λόγω τελικού σταδίου Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας (Χ.Ν.Α) αυξάνονται κατά 7%, ενώ 1 στους 10 Έλληνες πάσχει από Χ.Ν.Α. Στα πρώιμα στάδια η Χ.Ν.Α. δεν γίνεται αντιληπτή διότι δεν δίνει συμπτώματα. Αργότερα εκδηλώνεται αναιμία και συχνή ούρηση κατά την διάρκεια της νύκτας. Τα νεφρικά νοσήματα εκτός από το κωλικό δεν έχουν πόνο και συνήθως είναι ασυμπτωματικά. Η νεφροπροστασία συνίσταται στην προσπάθεια αναστολής των μηχανισμών που επιταχύνουν την εξέλιξη της νεφρικής βλάβης.

Κατά συνέπεια η στρατηγική νεφροπροστασίας περιλαμβάνει:

1) Γενικά μέτρα:

 • εξετάσεις: (γενική αίματος, γενική ούρων, ουρία, κρεατινίνη κάθε 1-2 χρόνια και υπέρηχο νεφρών κάθε 3 χρόνια)
 • ικανοποιητική λήψη νερού ανάλογα με την εποχή του χρόνου, την ηλικία και τη δραστηριότητα του ατόμου.
 • μεσογειακή διατροφή (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι, μαύρο ψωμί, ελαιόλαδο, λίγα κρεατικά
 • φυσική άσκηση
 • καλή ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης για τους υπερτασικούς. Ο νεφρός είναι θύμα και θύτης στην υπέρταση
 • καλή ρύθμιση του σαχκάρου για τους διαβητικούς με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μικρότερη από το 6,5
 • για όσους έχουν κύστεις στα νεφρά να αποφεύγουν τα μακροβούτια και τα επικίνδυνα σπορ

2) Ειδικά μέτρα: αποσκοπούν στη διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας σε διαγνωσμένη νεφρική βλάβη για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα. Αναστέλλουν τους μηχανισμούς που επιταχύνουν την βλάβη όπως η υπέρταση , η υπεργλυκαιμία, η υπερπρωτεϊναιμία, η υπερλιπιδαιμία κ.λ.π.

 • εξετάσεις : γενική αίματος, γενική ούρων, ουρία, κρεατινίνη και υπέρηχο νεφρών κάθε 6 μήνες για το 1-2 στάδιο, κάθε 3 μήνες για 3-4 στάδιο και κάθε 1 μήνα για το τελευταίο στάδιο (πριν την ένταξη σε αιμοκάθαρση)
 • ρύθμιση αρτηριακής πίεσης σε επίπεδα 130/80 mmHg καθώς και περιορισμός άλατος, λήψη Α-ΜΕΑ και τέλος  φυσική άσκηση
 • ρύθμιση σακχάρου αίματος
 • μείωση προσλαμβανόμενων πρωτεϊνών. Όσο προχωρά η νεφρική βλάβη τόσο περιορίζεται η λήψη.
 • αντιμετώπιση υπερλιπιδαιμίας
 • μείωση – διακοπή καπνίσματος

Επιπλέον στα πλαίσια της νεφροπροστασίας η ιδιοσυγκρασιακή ομοιοπαθητική θεραπεία και ο βελονισμός, διατηρούν τη νεφρική δομή και λειτουργία σε μια optimum κατάσταση, δίνοντας το έναυσμα στον οργανισμό να δραστηριοποιήσει τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας και υγείας που διαθέτει, παρατείνοντας έτσι την νεφρική λειτουργία σε μια όσο το δυνατό πιο σταθερή κατάσταση.

helathy-food-gym


Μοναδικό περιστατικό ασθενούς σε όλο τον κόσμο

Στις 22 Ιανουαρίου η Γεωργία Χατζηγεωργίου Σάντμπεργκ ήταν καλεσμένη στην εκπομπή ΜΙΑ της Τατιάνας Στεφανίδου στο STAR στις 1:00 το μεσημέρι.

Μίλησε για το μοναδικό περιστατικό σ’ όλο το κόσμο ( τουλάχιστον από την πρόσφατη  βιβλιογραφία) όπου μια ασθενής της η ‘ Μπέτυ Νικολοβα’ παρά του ότι έκανε αιμοκάθαρση για 7 χρόνια, 3 φορές την εβδομάδα έγινε δυο φορές μητέρα. Σήμερα η μητέρα έχει κάνει μεταμόσχευση νεφρού και τα δύο της παιδιά ο Βαγγέλης 5 ετών και η Αλεξάνδρα 2 ετών, είναι 2 φυσιολογικά παιδάκια που ζουν σε μια οικογένεια όλο αγάπη. Το γεγονός αυτό είναι ξεχωριστό γιατί επετεύχθη φυσιολογική σύλληψη και εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές παρά την υπογεννητικότητα που παρατηρείται στους ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση λόγω νεφρικής ανεπάρκειας, χάρη στην αυτοθυσία και πειθαρχία της μάνας και τις φροντίδας του συζύγου της αφ’ ενός και αφ’ ετέρου χάρη στην επιμελή ιατρική μέριμνα και φροντίδα σε όλα τα επίπεδα.

Το μήνυμα που απορρέει από το γεγονός αυτό είναι όταν Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΧΟΣ μπορεί να επιτευχθεί και κάτω από τις ποιο δύσκολες συνθήκες.


Κάπνισμα – Υγεία – Ολιστική ιατρική

H υγεία μας εξαρτάται κατά 50% από τη συμπεριφορά μας, 20% από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, 20% από την κληρονομικότητά μας και 10% από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Οι ετήσιοι θάνατοι παγκοσμίως αποδίδονται κατά 50% σε καρδιαγγειακά συμβάματα και ο καρκίνος σε ποσοστό 25%. Τα ποσοστά αυτά τροποποιούνται αν αλλάξουμε τρόπο ζωής και οι καθημερινές μας συνθήκες συνάδουν με ένα πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης με καθημερινή φυσική άσκηση, υγιεινή διατροφή, ‘διαχείριση – έλεγχο stress’ και διακοπή του καπνίσματος.

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι ευθύνεται για έναν στους δέκα θανάτους παγκοσμίως. Σχετίζεται με τον καρκίνο των πνευμόνων κατά 80% και κατά 25% με καρδιαγγειακά νοσήματα

Πολλοί καταφεύγουν στο κάπνισμα σα διέξοδο από το άγχος και το stress που στην καθημερινότητα του κάθε έλληνα έχει αυξηθεί περισσότερο από ποτέ. Η όλη διαδικασία προκαλεί μια ‘ψευδαισθητική αποφόρτιση.

Σε ένα μετέπειτα στάδιο προστίθεται και ο εθισμός στη νικοτίνη.

Αν πάρουμε την απόφαση να ακολουθήσουμε ένα Υγιεινό – Φυσικό Τρόπο ζωής τότε η διακοπή του καπνίσματος γίνεται ευκολότερη.

Ο βελονισμός αποτελεί ένα ιδιαίτερα ελκυστικό και αποτελεσματικό τρόπο διακοπής του καπνίσματος. Δεν έχει παρενέργειες και επί πλέον ισορροπεί συνυπάρχουσες καταστάσεις από την ψυχική σφαίρα με ψυχοσωματικές εκδηλώσεις.

Συνήθως 5 – 10 συνεδρίες είναι αρκετές για να απαλλαγούμε από το κάπνισμα και επιπλέον να απαλλαγούμε από το ‘μη διαχειρίσιμο άγχος’  που μας οδηγεί στο κάπνισμα. Οι συνεδρίες γίνονται μία με δύο φορές τη βδομάδα και διαρκούν 30 – 40 λεπτά κάθε φορά. Οι βελόνες είναι πολύ λεπτές και μίας χρήσεως και εκτός από ένα μικρό τσίμπημα στην τοποθέτησή τους είναι ανώδυνες. Στο τέλος κάθε συνεδρίας θα αισθανθούμε χαλαρωμένοι και ευδιάθετοι.

Η ιδιοσυγκρασιακή ομοιοπαθητική θεραπεία θα ισορροπήσει το υπερβολικό άγχος με τις σωματοποιημένες επιπτώσεις του, που μας εξωθεί στην ψευδαισθητική εκτόνωση του τσιγάρου. Θα μας χαρίσει ψυχοδιανοητική και σωματική ισορροπία και το άγχος θα γίνει διαχειρίσιμο.

Η συνδυασμένη θεραπεία ομοιοπαθητικής και βελονισμού θα προσφέρει τα μέγιστα στην αποκατάσταση της υγείας μας, και επιπλέον θα μας απαλλάξει οριστικά από το κάπνισμα και τις δυσάρεστες επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας.


Παθήσεις του Θυροειδούς

Ο θυροειδής αδένας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού σαν βασικός ρυθμιστής του μεταβολισμού. Μπορεί να εμφανίζει διαταραχές τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργία του, όπως Υπερθυρεοειδισμός και Υποθυρεοειδισμός. Η βασική εξέταση για πληροφορίες σχετικά με τη δομή του είναι το υπερηχογράφημα. Αν υπάρχουν  όζοι και ο γιατρός χρειάζεται επιπλέον στοιχεία για τη θεραπεία, γίνεται βιοψία με λεπτή βελόνα το FNA υπό υπερηχογραφικό έλεγχο. Είναι μια εξέταση ακίνδυνη και σχεδόν ανώδυνη. Για τη λειτουργία του θυροειδούς είναι αρκετή μια βασική εξέταση αίματος, το T.S.H.

Επιπλέον εξετάσεις συστήνονται από τον ειδικό ενδοκρινολόγο αν θεωρούνται απαραίτητες. Οι παθήσεις του θυροειδούς είναι πολύ συχνές σε όλες τις ηλικίες. Στα αρχικά στάδια είναι συνήθως ασυμπτωματικές, γιαυτό επιβάλλεται έλεγχος με TSH και υπέρηχο σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως κάθε 2-3 χρόνια και  πιο συχνά αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.

Συμπτώματα που μπορεί να κρύβουν πάθηση του θυροειδούς:

 • ανεξήγητη αύξηση η απώλεια βάρους
 • κούραση
 • αλλαγή διάθεσης όπως εκνευρισμός ή κατάθλιψη
 • αυξημένη εφίδρωση ή ξηρότητα δέρματος
 • τριχόπτωση
 • μη αντοχή σε ζέστη ή κρύο
 • ταχυκαρδία
 • τρέμουλο στα χέρια
 • διαταραχές ύπνου
 • δυσκοιλιότητα ή συχνές κενώσεις
 • διαταραχές περιόδου
 • πόνος στο λαιμό που μοιάζει με φαρυγγίτιδα ή αμυγδαλίτιδα
 • υπέρταση, αύξηση του σακχάρου αίματος και των λιπιδίων

Στο ‘υγεία και πρόληψη’ η αντιμετώπιση μιας θυρεοειδοπάθειας μπορεί να γίνει εκτός των πλαισίων της κλασσικής – συμβατικής ιατρικής, σε συνδυασμό με ομοιοπαθητική ή βελονισμό.

Screen Shot 2015-06-01 at 5.17.42 μ.μ.


ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

 Τι είναι; Είναι η υπέρμετρη συσσώρευση λίπους σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% που αναφέρεται στους διεθνείς πρότυπους πίνακες ύψους – βάρους. Π.χ. Αν κάποιος ζυγίζει 80kg και βάσει του πίνακα θα έπρεπε να ζυγίζει 60kg τότε χαρακτηρίζεται ως παχύσαρκος.

obesity

Που οφείλεται; Οφείλεται στο ότι η πρόσληψη θερμίδων είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση εξαιτίας παθολογικών καταστάσεων, κυρίως ενδοκρινολογικών, κακής διατροφής, έλλειψης σωματικής άσκησης, κακής ψυχολογικής κατάστασης λόγω άγχους, stress ή κατάθλιψης, κληρονομικών αιτίων, ή συνδυασμoύ κάποιων ή όλων των ανωτέρω.

 • Παθολογικά αίτια: Κυρίως ενδοκρινολογικές διαταραχές όπως η υπολειτουργία του θυρεοειδούς που είναι ο κύριος ρυθμιστής του μεταβολισμού. Επίσης υπερλειτουργία των επινεφριδίων, υπολειτουργία της υπόφυσης και των γεννητικών αδένων.
 • Κληρονομική προδιάθεση, κακές συνήθειες (προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές). Συμπεριλαμβάνεται η κάθε ανθυγιεινή διατροφή που στις μέρες μας αποτελεί δυστυχώς κανόνα διαβίωσης. Κακή κατανομή της τροφής το 24ωρο και έλλειψη σωματικής άσκησης.
 • Συναισθηματικοί – ψυχολογικοί λόγοι: Μετά από κάποιο ψυχικό τραύμα, άγχος ή stress πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν βουλιμία και καταφεύγουν σε αλόγιστη, άστατη κατανάλωση τροφής σαν υποκατάστατο του stress με γλυκά ή αλκοολούχα ποτά που προκαλούν παχυσαρκία.
 • Φάρμακα: Όπως η λήψη κορτιζόνης και ψυχοφαρμάκων.

Που οδηγεί η παχυσαρκία; Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση (ΑΜΑ) έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία “ασθένεια” με πολλές και ποικίλες επιπτώσεις για την υγεία μας και με μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 10 χρόνια προκαλώντας:

 • Κινδύνους από υπέρταση, εγκεφαλικά, καρδιοπάθειες, θρομβώσεις, χοληστερίνη.
 • Σακχαρώδη διαβήτη.
 • Αρθριτικά (μέση, γόνατα).
 • Αναπνευστικές παθήσεις.
 • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
 • Μορφές καρκίνου.
 • Διαταραχές στο ψυχισμό και στο “ευ ζην”.

Μειώνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση, μειώνει τις σωματικές αντοχές, προκαλεί εκνευρισμό, διαταραχές του ύπνου, προκαλεί κούραση και μειωμένη επίδοση πνευματική και σωματική.

Παρά τη σοβαρότητά της, η παχυσαρκία θεωρείται μια από τις κυριότερες αναστρέψιμες παθήσεις στις αναπτυγμένες χώρες.

Screen Shot 2015-09-05 at 2.19.31 μ.μ.

Αντιμετώπιση: Η παχυσαρκία είναι μια πολυσύνθετη νόσος και ως εκ τούτου η αντιμετώπισή της είναι πολυδιάστατη και σφαιρική και περιλαμβάνει:

 • Διερεύνηση και αντιμετώπιση παθολογικών ενδοκρινολογικών αιτίων από ειδικό ενδοκρινολόγο.
 • Αλλαγή τρόπου ζωής, διατροφής και διαβίωσης με υγιεινή διατροφή όπως η “Μεσογειακή Διατροφή” . Σωστή λήψη ποσότητας τροφής και σωστή κατανομή της  ποσότητας αυτής το 24ωρο.Το πρωί τρώμε “σα βασιλιάδες το μεσημέρι σαν πρίγκιπες και το βράδυ σαν ζητιάνοι”. Λήψη ικανοποιητικής ποσότητας νερού και βοηθητικών φυσικών αφεψημάτων όπως πράσινο τσάι, λουίζα, τσουκνίδα κλπ. Οι ποσότητες του νερού και των υγρών εξατομικεύονται ανάλογα με την εποχή και τις δραστηριότητες του καθενός. Στην καθημερινότητα προστίθεται τουλάχιστο μισή ώρα σωματικής άσκησης όπως περπάτημα, κολύμπι, ή κάποιο σπορ.
 • Ενίσχυση της θέλησης και του ψυχισμού του παχύσαρκου ατόμου για να μπορέσει να τηρήσει τα ανωτέρω.
 • ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ: Είναι ένα φυσικό θεραπευτικό σύστημα που ρυθμίζει το άγχος, το stress, την κατάθλιψη, ρυθμίζει το μεταβολισμό και ενισχύει τη θέληση και την αυτοεκτίμηση ώστε να είναι σε θέση κανείς να βάλει πειθαρχία στη ζωή του. Εξισορροπεί ακραίες διαιτητικές τάσεις όπως βουλιμία, υπέρμετρη κατανάλωση γλυκών και παχυντικών τροφών. Μετά από λεπτομερή λήψη του ιστορικού του ασθενούς ο ομοιοπαθητικός ιατρός επιλέγει το ιδιοσυγκρασιακό φάρμακο που είναι κατάλληλο για τον συγκεκριμένο ασθενή.
 • ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ: Ρυθμίζει τον μεταβολισμό, μειώνει την όρεξη, ενισχύει τη θέληση και την καλή διάθεση. Εφαρμόζεται ωτοβελονισμός όπου τοποθετούνται πολύ μικρές βελόνες στο αυτί σε σημεία που αντιστοιχούν στις απολήξεις του πνευμονογαστρικού νεύρου και ρυθμίζουν την όρεξη. Επίσης γίνεται σωματοβελονισμός στην κοιλιά και τα άκρα όπου διεγείρεται το ηλιακό πλέγμα για καλύτερο μεταβολισμό ρυθμίζοντας τις καύσεις. Ο οργανισμός τονώνεται και μειώνεται το άγχος. Σε σημεία με τοπικό λίπος όπως η κοιλιά, οι μηροί και οι γλουτοί γίνεται ηλεκτροβελονισμός με πολύ μικρής τάσης ρεύμα το οποίο διαλύει το τοπικό λίπος. Συνήθως χρειάζονται 10- 15 συνεδρίες βελονισμού για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Στο “υγεία και πρόληψη” υπάρχει η εμπειρία, η γνώση και η δυνατότητα για την σφαιρική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με την ενδοκρινολογική εκτίμηση, την ομοιοπαθητική και το βελονισμό. Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή, τη βαρύτητα, τη σοβαρότητα και την αιτία του προβλήματός του.

 


Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια συστηματική νόσος που στις μεγάλες ηλικίες είναι συνήθως ασυμπτωματική.

Η διάγνωση γίνεται με εξέταση σακχάρου αίματος και μιλάμε για Σακχαρώδη Διαβήτη όταν το σάκχαρο αίματος είναι:

 • Μεγαλύτερο από 125 mg% (μετά από 8ωρη νηστεία)
 • Μεγαλύτερο από 200 mg% (μετά από 2 ώρες από τη λήψη 75 gr γλυκόζης)

Τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη

 • Ινσουλινοεξαρτώμενος
 • Μη ινσουλινοεξαρτώμενος
 • Διαβήτης της κύησης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης οφείλεται είτε σε έλλειψη ινσουλίνης από βλάβη στα κύτταρα του παγκρέατος που την παράγουν, είτε σε μειωμένη ανταπόκριση στην ινσουλίνη που κυκλοφορεί στο αίμα. Σε αυτή την περίπτωση οφείλεται συνήθως ο Σακχαρώδης Διαβήτης των ενηλίκων.

Screen Shot 2015-09-05 at 6.00.22 μ.μ.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

 • Πρώτου βαθμού διαβητικοί συγγενείς
 • Παχυσαρκία
 • Κακή διατροφή (σάκχαρα, βιομηχανοποιημένες τροφές, χημικά, έλλειψη φρούτων, λαχανικών, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων)
 • Επίδραση τοξικών ουσιών από το περιβάλλον
 • Φάρμακα όπως κορτιζόνη, στατίνες
 • Συνεχές άγχος και στρες
 • Υπέρταση, παθήσεις καρδιάς και αγγείων
 • Υπερλιπιδαιμία
 • Γυναίκες με: πολυκυστικές ωοθήκες, διαβήτη της κύησης

Τα άτομα με προδιαθεσικούς παράγοντες θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση σακχάρου αίματος κάθε διετία.

Επιπλοκές

Η μη ρύθμιση του Σακχαρώδους Διαβήτη προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες στα μικρά και μεγάλα αγγεία σε όλο τον οργανισμό με κύριο στόχο σε:

 • Εγκέφαλο
 • Καρδιά
 • Νεφρά
 • Μάτια
 • Πόδια

Θεραπεία

 • Υγιεινή διατροφή μεσογειακού τύπου (ωμό ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, φυτικές ίνες, ψάρι, αμυλώδη ολικής αλέσεως)
 • Καθημερινή άσκηση
 • Περιορισμός κατανάλωσης σακχάρων, αναψυκτικών, συντηρημένων τροφών
 • Διακοπή καπνίσματος
 • Ολιστική θεραπεία
 • Ρύθμιση αρτηριακής πίεσης (η συστολική να μην υπερβαίνει το 135 mm Hg)
 • Αντιμετώπιση  Υπερλιπιδαιμίας

Αν η τροποποίηση των καθημερινών συνηθειών (διατροφή, άσκηση κλπ) δεν επαρκεί, τότε προστίθενται:

 • φάρμακα – αντιγλυκαιμικά δισκία,
 • ινσουλίνη μπορεί να χρειάζεται αν ο διαβήτης έχει χρονίσει  (> 15 χρόνια).

Εξετάσεις

Όταν διαπιστωθεί Σακχαρώδης Διαβήτης χρειάζεται:

 • Λεπτομερής κλινική εξέταση και εκτίμηση από ενδοκρινολόγο
 • Γενική ούρων
 • Γενική αίματος
 • Ουρία, κρεατίνη, HDL, LDL, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια
 • TSH
 • Βυθοσκόπηση

Σακχαρώδης Διαβήτης και Ολιστική Ιατρική

Η Ομοιοπαθητική και ο Βελονισμός είναι δύο σημαντικοί σύμμαχοι για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη τόσο των αιτιών όσο και των επιπλοκών του. Τα δύο αυτά ολιστικά συστήματα συμβάλλουν:

 • Στη μείωση του άγχους και του stress, βοηθούν στην καλύτερη διάθεση με αποτέλεσμα ο οργανισμός να εισέρχεται σε μία αρμονική ισορροπία και να έχει λιγότερη ανάγκη από ινσουλίνη
 • Μειώνουν την όρεξη και βοηθούν στο αδυνάτισμα
 • Ρυθμίζουν το μεταβολισμό
 • Ελαττώνουν τις υπερβολικές προτιμήσεις σε γλυκά και άλλες βλαβερές τροφές
 • Ισορροπούν το αυτόνομο νευρικό σύστημα που βοηθά στην ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος
 • Δρουν θεραπευτικά σε ορισμένες επιπλοκές του Σακχαρώδους Διαβήτη από το μυοσκελετικό και νευρικό σύστημα
 • Βοηθούν στο να απαλλαγεί ο διαβητικός από το κάπνισμα (ειδικά ο βελονισμός)

Τροφές που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου

Έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες τροφές, λαχανικά και φρούτα βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου όπως: βρώμη, καρότο, μαντζουράνα, ανανάς, μήλο, σκόρδο, λάχανο, τζίνσενγκ, ρόδι, κανέλα, κουρκουμάς, αρώνια, λεμόνι, ελαιόλαδο.

Screen Shot 2015-09-05 at 6.25.31 μ.μ.

Μερικές διαιτητικές συμβουλές – προτάσεις  χρησιμοποιώντας τις άνω τροφές:

 • Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτήρι νερό (με λεμόνι)
 • Για τσάι χρησιμοποιείτε πράσινο τσάι με λεπτοκομμένες φέτες τζίνσενγκ ή τσάι με κανέλα
 • Βάση για το μούσλι σας να είναι η βρώμη με νιφάδες δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, ρόδι και μήλο
 • Προτιμήστε σαλάτες με λάχανο και καρότο με μπόλικο φρέσκο ελαιόλαδο και λεμόνι
 • Στα όσπρια και στα λαδερά, το λάδι να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος
 • Χυμοί: μήλο με καρότο, ανανάς, ρόδι με μήλο και καρότο, μήλο αρώνια με ρόδι και καρότο
 • Ψητό μήλο με μπόλικη αλεσμένη κανέλα για επιδόρπιο

Στο «υγεία και πρόληψη» ο διαβητικός ασθενής αντιμετωπίζεται σφαιρικά. Αξιολογείται η κατάστασή του σύμφωνα με την κλασσική ιατρική από τον ενδοκρινολόγο. Δίνονται οδηγίες για εξετάσεις, συμβουλές διαιτητικές και για τον τρόπο ζωής. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα για ομοιοπαθητική ή και βελονισμό χωρίς ή παράλληλα με άλλη αγωγή με σκοπό την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και την αντιμετώπιση και την πρόληψη των επιπλοκών.


Ένα μικρό ομοιοπαθητικό φαρμακείο για κάθε σπίτι και οικογένεια

Πολλά από τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σα φάρμακα πρώτης βοήθειας σε ποικίλες περιπτώσεις. Μεταξύ αυτών επιλέξαμε τα πιο εύχρηστα, που μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει τηρώντας τις ενδείξεις που αναφέρουμε για καθένα από αυτά. Το μικρό ομοιοπαθητικό φαρμακείο στο σπίτι μας μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πρώτη βοήθεια για μας και την οικογένειά μας σε διάφορα καθημερινά προβλήματα ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά, όπου μπορούν άμεσα, γρήγορα και με ασφαλή τρόπο να ανακουφιστούν από διάφορα καθημερινά ατυχήματα.

 1. ARNICA – κάψουλες 10Μ  & Κρέμα για τοπική χρήση – επαλείψεις
  Ενδείξεις: Σε οποιοδήποτε χτύπημα ή μώλωπα ή αιμάτωμα ή πρήξιμο. Μετά από αφαίρεση κάποιου δοντιού.
 2. ACONITUM – κάψουλες 10Μ
  Ενδείξεις: Μετά από κάθε περίπτωση ψυχικού stress, φόβου, shock ή πανικού που συνοδεύεται με ταχυκαρδία και πλάκωμα στο στήθος. Στην αρχή αρχή ενός κρυολογήματος ή ωτίτιδας μετά από έκθεση σε κρύο αέρα.
 3. HYPERICUM – κάψουλες 30C & Αλοιφή για τοπική επάλειψη.
  Ενδείξεις: Χτυπημένα δάχτυλα (πχ στην πόρτα), δαγκώματα από σκύλο ή γάτα.
 4. LEDUM -κάψουλες 30C
  Ενδείξεις: Τραυματισμός από αιχμηρά αντικείμενα όπως καρφί στην πατούσα του ποδιού. Μώλωπες στα μάτια μετά από χτύπημα.
 5. APIS – κάψουλες 30C
  Ενδείξεις: Μετά από τσίμπημα μέλισσας.
 6. CANTHARIS – κάψουλες 30C
  Ενδείξεις: Εγκαύματα
 7. BELLADONA – κάψουλες 30C
  Ενδείξεις:Ηλίαση

Στις άνω περιπτώσεις ανάλογα με την ένδειξη χρησιμοποιήστε μία κάψουλα. Καλό είναι να έχετε στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή στο φαρμακείο σας πέντε κάψουλες από το κάθε φάρμακο.